view

In 2002, Montreal’s Southwest District began the process of metamorphosis necessary to turn this former industrial area into a refurbished and revitalized neighbourhood. Many 19th century storage facilities have been converted into residential lofts and commercial spaces, while the Lachine canal has been restored to usefulness, allowing pleasure-craft to cruise the waterway. The sides of the canal have also been given a face-lift and the shoreline features relics from the previous century’s industrial age. To the north of the Turcot Interchange is the site for the construction of  Montreal’s new English-language super-hospital and the Ministry of Transportation foresees major renovations to the Interchange itself very soon.

In studying the various heritage sites in the area, it became clear to me that the Turcot Interchange plays a central part in these changes and that even after being renovated, it will still appear as a permanent, massive, gray concrete structure hulking over the surrounding area. And so, to improve the appearance of this monumental work, it was easy to imagine something better for this essential urban pathway.
 

THE IDEA
Français